Store opplevelser i Brasil

I april reiste mange spente fjerdeklassinger ved Industriell økonomi og teknologiledelse (Indøk) til Rio de Janeiro i Brasil. Vi fikk et spennende opphold fylt med interessante bedriftsbesøk, sol, severdigheter og god mat.

Den første dagen hadde klassen et program i regi av Team Norway. Dette er en samlebetegnelse for norske myndigheter og interesseorganisasjoner representert i Rio de Janeiro, og klassen fikk høre innlegg fra Generalkonsul Helle Klem (Utenriksdepartementet), Helle Moen (Direktør i Innovasjon Norge), Jonny Håberg (Sjømatrådet), Paulo Rolim (Norsk-brasiliansk handelskammer) og Ricardo Cesar (Rederiforbundet). Det var interessant å høre om hvordan disse organisasjonene ivaretar norske interesser i Brasil, og klassen fikk høre om alt fra BNP til bacalao.

Norsk næringsliv i Brasil

Den påfølgende dagen begynte med at klassen ble delt i fire, og hver gruppe besøkte en bedrift hver. Her sto Aker Solutions, SINTEF, Bomnegocio og Hydro på programmet. Klassen fikk høre hvordan disse selskapene opererer i regionen, hvilke muligheter og utfordringer som er knyttet til det å være i Brasil og karrieremuligheter for Indøk-studenter.

I tillegg fikk klassen sjansen til å møte mennesker fra norsk næringsliv (inkludert tidligere NTNU-studenter) som nå jobber i Brasil. Vi lærte raskt at det er annerledes i drive business i Brasil enn i Norge – der skal man eksempelvis ikke ta tillit for gitt!

Sightseeing og middagsinvitasjon

Jesus-statuen på fjelltoppen Corcovado var selvsagt et must å få med seg, og hele klassen dro på jeeptur opp Rios bratte fjell og skoger. Det endte med en fantastisk utsikt over hele Rio i solnedgang med Kristus selv. En opplevelse som vil huskes lenge! På veien fikk vi også med oss en spasertur gjennom regnskogen – litt av en dag!

Vi var til og med så heldige at vi ble invitert hjem til SINTEFs sjef i Brasil, Kjetil Solbrække. Her var både Indøk-, petroleum- og materialteknologistudenter med på middagen i Kjetil sin hage. Det var en kveld med nydelig mat og god stemning, og Kjetil holdt et inspirerende innlegg om sine erfaringer i Brasil.

Besøk hos Rolls-Royce

Den neste dagen ble klassen igjen delt, og hver gruppe besøkte enten Rolls-Royce, DNV GL eller Inventure Management. Hos Rolls-Royce fikk klassen omvisninger på anleggene, og muligheten til prøve skipssimulatorene. Heldigvis var det bare simulatorer, da flere supplyskip ble sendt på kollisjonskurs med oljeriggene!

Det skal ikke legges skjul på at det ble strandliv i Rio. Etter måneder i kalde Trondheim var det helt vidunderlig å kunne slappe av på de kjente strendene Copacabana og Ipanema. Selv om det var rikelig med varme, var det mye aktivitet på volleyballbanene. En av dagene hadde klassen volleyballturnering, og her var det vinnerinstinkt til tusen!

Fotball mot fattigdom

Det er ikke tvil om at det er mye fattigdom i Rio, og dette fikk vi oppleve på nært hold. Halve klassen dro på favelatur der vi fikk se hvordan mennesker levde i enkle små hus i trange gater.

Andre halvdel av klassen besøkte et prosjekt som kalles Karanba. Dette er et norsk prosjekt drevet av tidligere Stabæk-spiller Tommy Nilsen. Her hjelper de barn og unge fra favelaene ved å tilby undervisning og fotballtreninger, og lag fra Karanba har vunnet Norway Cup flere ganger. Begge opplevelser satte spor i hjerte og sinn hos de aller fleste!

Alt i alt var den en fantastisk tur. Jeg tror alle kan si denne uken klart har hatt positiv effekt på klassemiljøet, og at nye bekjentskap er stiftet. Vi vil også takke professor Annik Magerholm Fet og hennes mann som var sporty og ble med på turen for å ta vare på oss alle! Og ikke minst en stor takk til Index-styret som arrangerte hele turen – dere har gjort en ubeskrivelig god jobb. Til dere som skal på Index-tur i årene som kommer: Begynn å glede dere allerede!

 

Share

Publisert under: